Bolji život

Bolji život je jugoslovenska televizijska serija snimljena u produkciji Televizije Beograd koja je postigla ogromnu gledanost u SFR Jugoslaviji.


Serija ima 82 epizode, kao i novogodišnji specijal. Premijerno je emitovana u periodu od 1987. do 1991, a poslije je doživjela brojne reprize.

Zbog velike popularnosti serije napravljen je i film Bolji život.

Scenario je napisao Siniša Pavić. U prvom ciklusu (1987—1988) snimljeno je 47 epizoda. Režiju su potpisala trojica reditelja. Na prvih 25 epizoda sarađivali su Aleksandar Đorđević i Mihailo Vukobratović, a na 22 ostale epizode Vukobratović i Andrija Đukić. Drugi ciklus počeo je istoimenim cjelovečernjim filmom snimljenim 1989., koji je, kao i svih 35 epizoda drugog ciklusa (snimanog 1990), režirao Mihailo Vukobratović.

U glavnoj ulozi je petočlana beogradska porodica Popadić (muž, žena, dva sina i kćerka). Oni se sukobljavaju sa svakodnevnim problemima u društvu. U ulozi glavnog junaka, Dragiše Popadića, glave porodice Popadić, jest Marko Nikolić. Njegovu suprugu Emiliju glumi Svetlana Bojković, starijeg sina Sašu Boris Komnenić, mlađeg Bobu Dragan Bjelogrlić, a kćerku Violetu Lidija Vukićević.

Muzika iz serije sa dvanaest pjesama objavljena je 1987. na gramofonskoj ploči u izdanju PGP-RTB. Muziku je napisao i komponovao Vojislav Voki Kostić, a odsvirali Zoran Jovanović (gitara), Bojan Hreljac (bas), Slobodan Marković i Aleksandar Sanja Ilić (klavijature). Tekst pesme "Ja hoću život" je napisao glumac Ljubiša Bačić, a otpjevao je Dado Topić.


Nagrade za najbolji Glumački par godine po izboru čitalaca TV Novosti dobili su:

Svetlana Bojković za ulogu Emilije i Marko Nikolić za ulogu Dragiše Popadića na Filmskim susretima u Nišu 1987.
Lidija Vukićević za ulogu Violete Popadić i Aljoša Vučković za ulogu Iva Lukšića na Filmskim susretima u Nišu 1988.
Vesna Trivalić za ulogu Ljiljane i Dragan Bjelogrlić za ulogu Bobe na Filmskim susretima u Nišu 1991.

"Bolji život" je poslednja jugoslovenska televizijska serija. Nekoliko dana nakon poslednje epizode (emitovana je 16. juna 1991), Slovenija i Hrvatska jednostrano su proglasile nezavisnost od SFR Jugoslavije, tako da je to poslednja serija emitovana u sistemu Jugoslovenske radio-televizije.

Primjedbe