Gavrilo Princip / Гаврило Принцип : Mlada Bosna (VIDEO)

Gavrilo Princip (ćir. Гаврило Принцип, Obljaj, 25. 7. 1894. — Theresienstadt, 28. 4. 1918.), jugoslavenski rodoljub i revolucionar koji je izvršio atentat na prijestolonasljednika Austro-Ugarske Monarhije Franju Ferdinanda.


Gavrilo Princip je rođen 25. 7. 1894 godine u mjestu Obljaj kod Bosanskog Grahova.


Bio je jedno od devetero djece, od kojih je šestero umrlo u detinjstvu, Petra i Marije Princip. Principi su bili srpska pravoslavna porodica, no sam Gavrilo je bio uvjereni Jugosloven koji je za sebe tvrdio da govori srpskohrvatskim jezikom. Gavrilo Princip je bio član jedne od omladinskih organizacija koja je bila u sastavu pokreta Mlada Bosna čiji je cilj bilo okončanje austro-ugarske vlasti nad Bosnom i Hercegovinom i ujedinjenje svih Južnih slovena. Organizacija je okupljala mlade Srbe, Hrvate, [|Muslimane]], odnosno sve one koji su čitali djela ruskih anarhista, ali i Ničea, Marksa, Kauckog i ostalih. Prema riječima samog Principa, među djelima koja je naručivao iz Socijalističke knjižare u Beogradu bila su i Tako je govorio Zaratustra i Marksov Najamni rad i kapital. O Principovoj jugoslovenskoj orjentaciji i odmicanju od velikosrpske struje u Mladoj Bosni svjedoči navod iz njegovog pisma prijatelju Marku Maglovu, u kojem Princip nakon osnivanja Srpsko-hrvatske nacionalističke omladine 1912. u Sarajevu, piše: "Oni su nas (srpski radikali, op. a.) otpočeli odmah da napadaju svim mogućim izrazima i naročito su nam predbacivali da nismo Srbi. Nastao je među nama dubok jaz i mržnja.“ (Gavrilo Princip)...


Gavrilo Princip je umro od tuberkuloze u češkom zatvoru Terezinu 28. travnja 1918. godine, malo pred kraj Prvog svetskog rata..

Primjedbe