Zimske olimpijske igre u Sarajevu ZOI 84

Zimske olimpijske igre 1984.
XIV zimske olimpijske igre održane su od 8. do 19. februara 1984. u Sarajevu u Jugoslaviji (danas Bosni i Hercegovini).


Ovo su bile prve zimske i druge olimpijske igre održane u nekoj komunističkoj državi nakon XXI olimpijskih igara održanih 1980. u Moskvi. Na Igrama su u 6 sportova nastupila 1272 takmičara iz 49 zemalja (998 takmičara i 274 takmičarke).


Kandidatura:

Izbor Sarajeva za grada domaćina XIV zimskih olimpijskih igara objavljen je 18. maja 1978. tokom 80. sjednice Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Atini. Gradovi protivkandidati bili su Sapporo iz Japana i Göteborg iz Švedske. Nakon dva kruga glasanja Sarajevo je većinom glasova dobilo organizaciju ZOI 1984.

Olimpijska baklja za ZOI 1984:


Putovanje baklje za ZOI 1984. počelo je u Olimpiji, a baklja je potom avionom stigla u Dubrovnik. Ukupna udaljenost koju je baklja prošla kroz Jugoslaviju iznosi 5.289 km (plus 2.879 km lokalnim putevima). Postojale su 2 glavne rute: jedna na zapadu (Split – Ljubljana – Zagreb – Sarajevo, dužine 2.602 km) i druga na istoku (Skopje – Novi Sad – Beograd – Sarajevo, dužine 2.687 km). Završni nosilac baklje, od njih 1600, bila je umjetnička klizačica Sanda Dubravčić, koja je baklju preuzela od skijaša-trkača Ive Čarmana. Jedna od dvije originalne baklje danas se nalazi u jednoj privatnoj kolekciji u Žalecu u Sloveniji. Također, još 20 baklji nalazi se u Grčkoj u vlasništvu pojedinačnih sportista koji se bili nosioci baklje od drevne Olimpije do obližnjeg vojnog aerodroma, a zatim od atinskog aerodroma do stadiona Panathinaiko, gdje je održana ceremonija predaje olimpijskog plamena Olimpijskom komitetu.

Gradske lokacije:

Stadion Koševo – ceremonija otvaranja
Ledena dvorana Zetra – umjetničko klizanje, hokej (finale), ceremonija zatvaranja
Klizalište Zetra – brzo klizanje
Skenderija – hokej

Planinske lokacije:

Bjelašnica – alpsko skijanje (muškarci)
Jahorina – alpsko skijanje (žene)
Veliko Polje (Igman) – skijaško trčanje, nordijska kombinacija (skijaško trčanje), biatlon
Skakaonice na Igmanu – nordijska kombinacija (skokovi), skijaški skokovi
Olimpijska staza za bob i sankanje na Trebeviću – bob, sankanje

Ostali objekti:

Olimpijsko selo, Mojmilo
Selo za novinare, Dobrinja
Hoteli: "Igman" (Igman), "Famos" (Bjelašnica), "Smuk" (Bjelašnica), "Bistrica" (Jahorina)

Zemlje učesnice:

Na ZOI 1984. nastupilo je 49 država, od kojih su takmičari iz Egipta, Monaka, Portorika, Senegala i Britanskih Djevičanskih ostrva bili debitanti. Odlukom kineske vlade sportisti iz Kine prekinuli su bojkot Olimpijskih igara zbog nastupa sportista s Tajvana, te su prvi put nastupili na jednim igrama na kojima je nastupio i Tajvan (pod imenom Kineski Taipei).

Sportovi:

Održano je 39 takmičenja u 10 disciplina u 6 sportova.

Zvanična maskota ZOI 1984 bio je Vučko.


Čitaoci jugoslavenskih novina bili su upitani da izaberu maskotu Zimskih olimpijskih igara 1984. s liste od 6 finalista. Pobjednik je bio Vučko, mali vuk, koga je dizajnirao slovenski dizajner i ilustrator Jože Trobec. Ostali finalisti bili su vjeverica, janje, planinska koza, dikobraz i grudva snijega. Vučko je dugogodišnji simbol Sarajeva. U kratkim crtanim filmovima, koji su prikazivani prije prijenosa neke sportske discipline, Vučko je obično prikazivan kao nespretni simpatični sportist, ne baš vičan sportskim nastupima. Jugoslavenski pjevač Zdravko Čolić sinhronizirao je glas Vučka u špicama, obično s istim tekstom u pjesmi s imenom grada: Sarajevooooooooo!



Poštanske marke:

Pošta Jugoslavije od 1982. do 1984. izdala je 2 serije poštanskih maraka na kojima su prikazana borilišta i sportovi ZOI-a te jednu s prepoznatljivim gradskim motivima Sarajeva.

Organizacija 14. ZOI koštala je 142,6 miliona dolara, a polovina prihoda ostvarena je od prodaje prava na TV-prijenos.
Ukupno je prodano 250.000 ulaznica, a samo u inozemstvu 200.000, dok su TV-prenos sarajevske "bijele olimpijade" pratile 2 milijarde ljudi.
Učestvovala su 1.272 sportista iz 49 zemalja, a sa ZOI je izvještavalo preko 4.500 novinara.
Nakon 14. ZOI Sarajevu je, uz olimpijske objekte, ostalo 2.850 novoizgrađenih stanova, više hotela, a bilo je otvoreno i 9.500 novih radnih mjesta.
Izložba o olimpijskom Sarajevu obišla je 1.640 gradova bivše Jugoslavije i svijeta.





Primjedbe