Петнаеста мајевичка ударна бригада


Петнаеста мајевичка народноослободилачка ударна бригада је формирана 23. марта 1943. године у Бирчу од три батаљона Мајевичког партизанског одреда и Другог источнобосанског батаљона Шесте источнобосанске ударне бригаде као Мајевичка група ударних батаљона.
На дан формирања имала је четири батаљона и пратећу чету са око 700 бораца. Одлуком Врховног команданта НОВ и ПОЈ Јосипа Брозат Тита 11. априла исте године преименована је у Мајевичку народноослободилачку ударну бригаду. Бригада је још два пута променила назив - први пут септембра 1943. када се почело радити на стварању Друге мајевичке бригаде и тада је преименована у Прву мајевичку народноослободилачку ударну бригаду и други пут 17. октобра 1943. године приликом увођења јединствене нумерације бригада НОВЈ у Босни и Херцеговини и тада је преименована у Петнаесту мајевичку народноослободилачку ударну бригаду

Први командант бригде био је Перо Косорић, а политички комесар Мирко Филиповић, народни хероји.

За своје заслуге током Народноослободилачког рата, бригада је одликована Орденом братства и јединства, 3. јула 1958. године, поводом петнаестогодишњице битке на Сутјесци и Орденом народног хероја.

Пред битку на Сутјесци бригада је имала 555 бораца (518 мушкараца и 37 жена). У току битке погинуо је 191 борац бригаде.


Борци Петнаесте мајевичке бригаде проглашени за народне хероје Југославије су:

Петар Боројевић, политички комесар бригадне болнице
Ратко Вујовић, командант бригаде
Павле Горанин Илија, заменик политичког комесара бригаде
Војо Ивановић, командант Четвртог батаљона
Перо Косорић, први командант бригаде
Војко Миловановић, заменик команданта Првог батаљона
Владимир Роловић, руководилац Политодела бригаде
Мирко Филиповић, први политички комесар бригаде
Миљенко Цвитковић, командант батаљона

Primjedbe