Priča o “Otpisanima” za koju možda niste znali..



Povodom 40 godina od snimanja i premijernog emitovanja najpopularnije serije u Srbiji “Otpisani” a vjerovatno i nekadašnjoj Jugoslaviji, magazin “Nedeljnik” je objavio tekst u kojem su objašnjeni motivi koji su autora scenarija Dragana Markovića natjerali da svoja iskustva iz okupiranog Beograda prenese na papir. Prenosimo vam odlomak iz teksta u “Nedeljniku” koji, između ostalog, objašnjava kako je kreiran lik Paje Bakšiša kojeg je u seriji fantastično dočarao Predrag Miki Manojlović.

Velika većina likova iz Otpisanih bazirana je na sudbinama stvarnih ljudi. Tako je jedan od napotresnijih likova, Paja Bakšiš – čije je iznenadno ubistvo bilo ključno za seriju – inspirisan stvarnom sudbinom Karla Lukača, kelnera kafane “Ginić”, predratnog boemskog sastajališta novinara “Politike”, glumaca, pisaca i drugih. Lukač je ubijen u Beogradu u zimu 1942. kod Botaničke bašte.

I Kriger je postojao. On je bio folksdojčar iz Banata koji je bio veoma aktivan i savjestan u mučenju logoraša Banjice. Pojedine stvarne likove autor Dragan Marković nije želio da stavi u seriju procjenivši da bi njihova sudbina duboko uzbudila javnost. Nije mogao naći način da u bilo kom umjetničkom obliku kaže šta se stvarno desilo sa Jelenom Ćetković. Ona je u seriji nastradala uobičajenom smrću za ratne okolnosti.


A prava istina je tragična i bolje je, kao je govorio Dragan Marković, da je niko od mladih ne vidi i ne čuje. Jelena je uhvaćena posle izdajstva, mučena u podrumskim prostorijama pred poluobešenim drugom, fizički ponižena i terorisana dok nije poludila, da bi naposljetku bila streljana. Sjećanje na tu heroinu Marković je želio da sačuva u izvornom obliku njenog lika beogradske skojevke, ne želeći da je još jednom ponizi time što bi javnosti saopštio kroz kakve patnje i pokušaj urušavanja ženskog dostojanstva je prošla.

Izvor: nadlanu.com

Primjedbe